Artikelen

Open brief aan minister Bruins

Open brief aan Minister Bruins

De gezondheidsraad heeft dinsdag 27 maart j.l. de overheid geadviseerd om de hiv preventiepil, PrEP, ook in Nederland te vergoeden. De gezondheidsraad stelt dat PrEP moet worden verstrekt aan alle potentiële gebruikers die er baat bij kunnen hebben.

De verpleegkundig consulenten hiv zijn erg blij met dit belangrijke advies en wij verzoeken minister Bruins (Medische Zorg) met klem om PrEP (Pre Expositie Profylaxe) zo spoedig mogelijk te vergoeden.

Het hiv-virus kan anno 2018 goed behandeld worden met de zogenoemde combinatie antiretrovirale therapie (cART), hierdoor is de gezondheid van mensen die leven met hiv in Nederland sterk verbeterd. De levensverwachting van mensen met hiv is tegenwoordig vrijwel gelijk aan de levensverwachting van mensen die leven zonder hiv. Echter, antiretrovirale therapie is een kostbare én levenslange behandeling. Mensen in Nederland, die weten dat zij hiv hebben, worden vandaag de dag uitstekend behandeld en hebben veelal een ondetecteerbaar hiv-virus. Hiermee verbetert de eigen gezondheid en stopt de overdracht van het hiv-virus. Ondanks deze gezondheidswinst ervaren veel van onze patiënten een groot stigma rondom hiv, wat zich uit in discriminatie, vooroordelen, buitensluiting en onbegrip. Wij zien dagelijks patiënten die heel medicatietrouw zijn waarmee de medicamenteuze behandeling is geslaagd, toch ervaren deze mensen die leven met hiv op grote schaal psychosociale klachten.

Iedere hiv-infectie die voorkomen kan worden is daarom van groot belang!

PrEP is een veilig en zeer effectief middel dat volledig beschermt tegen hiv. In verschillende andere landen wordt PrEP vergoed en worden spectaculaire resultaten bereikt, het aantal nieuwe hiv-infecties daalt substantieel.

Als verpleegkundig consulenten hiv zijn wij betrokken bij de behandeling met PEP (Post Expositie Profylaxe). Na een risicovol contact waarbij de kans op overdracht van het hivvirus groot is, kan PEP voorgeschreven worden: een medicamenteuze behandeling van vier weken om een hiv-infectie te voorkomen. Elk hiv-behandelcentrum ziet regelmatig nieuwe hiv-patiënten die eerder een PEP-kuur hebben afgemaakt. Juist deze mensen behoren tot de hoog-risicogroep voor het krijgen van hiv. De vergoeding van PrEP zou deze nieuwe hivinfecties voorkomen. Nu is PrEP voorbehouden aan de mensen die tot deze risicogroep behoren en deze behandeling zelf kunnen betalen.

Wij sluiten ons aan bij de oproep van het Aidsfonds, Soa Aids Nederland, COC Nederland, de Hiv vereniging en de Nederlandse Vereniging voor Hiv Behandelaren: Elke dag langer wachten is onverantwoord; het betekent nieuwe hiv-infecties die voorkomen hadden kunnen worden. We roepen Minister Bruins op om ervoor te zorgen dat allen die risico lopen op hiv snel en betaalbaar toegang krijgen tot PrEP. Wacht geen dag langer met invoering van PrEP in Nederland. Stop de hiv-epidemie nu!

Namens alle Verpleegkundig Consulenten Hiv in Nederland,

Gerjanne ter Beest, voorzitter V&VN VCH

Vind meer artikelen in vergelijkbare categorieen Home artikelen

Gepubliceerd:11-04-2018
Aantal keer bekeken:955

Geef je reactie

Goed om te weten: er kijkt altijd nog iemand naar je reactie voor we deze plaatsen.
We plaatsen deze alleen als ze respectvol en gepast zijn.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in: