Sombere prognoses: werk veilig, bereid je voor
- 24 december 2021
- Nieuwsbericht
- Coronavirus
- V&VN Algemeen
De omikronvariant is bezig aan een snelle opmars in ons land. De druk op de ziekenhuizen en op de IC’s lijkt op dit moment heel langzaam iets af te nemen. Maar in de wijk, de verpleeghuizen, de GGZ en de verstandelijk gehandicaptenzorg is het onverminderd druk. En de prognoses voor de komende weken zijn somber. Zelfs mét de genomen maatregelen. De snelle verspreiding van omikron kan in de loop van januari leiden tot een hoge piek in het aantal besmettingen en dus een explosieve toename van de vraag naar zorg van huisartsen, de wijkverpleging, de verpleeghuizen en de ziekenhuizen. Ons advies: werk veilig en bereid je goed voor.
Gezien de sombere voorspellingen is het helaas een realistisch scenario dat we in januari of februari in crisisfase 3 (“code zwart”) terechtkomen: een zeer ernstige verstoring van de gezondheidszorg. Het is belangrijk om daar zelf en met je collega’s al over na te denken. Hoe pakken we het aan als we voor ingewikkelde en pijnlijke keuzes komen te staan? Wat doen we dan nog wel, en wat niet? Om je hiermee te helpen heeft V&VN per zorgsector een afwegingskader gemaakt voor verzorgenden en verpleegkundigen. Ze zijn bedoeld als hulpmiddel om je te ondersteunen bij het maken van keuzes en je voor te bereiden op de crisisfase.
V&VN-voorzitter Bianca Buurman: “De zorg in fase 3 is vooral gericht op het voorkómen van onherstelbare schade en op overleven. En soms op het verlenen van zo goed mogelijke palliatieve zorg. Het is ontzettend belangrijk dat wij ons hier zeer goed op voorbereiden. Wacht dus niet tot het zo ver is, maar ga er nu al met elkaar het gesprek over aan.”
Gebruik FFP2
Buurman: “Neem geen onverantwoorde risico’s. Werk veilig en bescherm jezelf. We hebben nu te maken met een nieuwe variant. Die is veel besmettelijker dan de tot nu toe dominante deltavariant. Daarom is het van levensbelang om het zekere voor het onzekere te nemen. Omwille van onze veiligheid en omwille van de continuïteit van zorg. We weten dat FFP2-maskers betere bescherming bieden tegen besmetting dan IIR-maskers.
Ook de WHO adviseert nu met klem FFP2-maskers te gebruiken. Elke zorgmedewerker moet er vrijelijk over kunnen beschikken, en niet eerst langs een manager moeten. Het preventief dragen van FFP2-maskers is de norm: bij (verdenking op) covid, in hoog risico situaties (bijvoorbeeld bij slechte ventilatie) en als het gebruik van een ander type mondneusmasker onveilig voelt. Verpleegkundigen en verzorgenden kunnen op basis van hun professionele inzicht hiervan afwijken. Maar alleen als zij dat zelf nodig vinden.”
Lees meer informatie over persoonlijke beschermingsmiddelen en bekijk onze leidraad voor het gebruik ervan.
Geen FFP2? Melden!
Verpleegkundigen en verzorgenden hebben recht op de juiste bescherming. Stelt jouw werkgever, ook na aandringen, niet de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen beschikbaar? Doe dan een melding bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), de inspectie SZW of het meldpunt van V&VN.
Word lid en praat mee!
Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.